Grill – jak wybrać?

Grillowanie to popularna rozrywka idealna na wiosenne i letnie wieczory. Grillowany kurczak, kiełbaski, karkówka, czy warzywne szaszłyki z grilla to coś, co podpasuje każdemu. Do wyboru mamy różne grille, nie tylko zwyczajne węglowe, ale i nowoczesne elektryczne oraz gazowe.

Różne typy grilla

grillKażdy się nieco różni, ale są takie elementy na które trzeba zwracać zawsze uwagę. Pierwsza z nich to jakość wykonania grilla. Grill powinien być wykonany ze stali nierdzewnej lub innego dobrego stopu metalu. Najlepiej by był on srebrny, czyli w naturalnym kolorze, a nie na przykład czarny, bo to oznacza, że był malowany lub lakierowany. Farba czy lakier z czasem mogą się łuszczyć i dostawać się do jedzenia. Stal nierdzewna sprawi także, że na grillu nigdy nie pojawi się korozja. Grill powinien posiadać stabilne, mocne oparcie. Nóżki nie mogą być podatne na wyginanie się, czy łamanie, bo wtedy cały grill będzie się przechylał, jedzenie będzie spadać, trzeba będzie podkładać coś pod nóżki, w końcu korzystanie z grilla będzie bardzo uciążliwe. Lepiej jest wziąć grill na stabilnych nóżkach, wtedy unikniemy wielu problemów. Wybierając grill warto także zwrócić uwagę na jego konstrukcję, czy akcesoria dodatkowe.

grillGrille węglowe często nie posiadają nic więcej poza ,,paleniskiem”, natomiast grille gazowe nad morzem to całe stanowiska grillowe, z szafkami, stoliczkami, a także drzwiczkami do zamykania grilla, co chroni go przed deszczem. Mając takiego grilla nie musimy już kombinować z taboretami i stolikami ogrodowymi, żeby mieć miejsce na postawienie jedzenia. Akcesoria grillowe od producenta są również bardzo przydatne, bo mamy pewność, że będą one idealnie dopasowane do naszego grilla. Tutaj mieszczą się takir produkty jak środki czyszczące, dodatkowe kratki czy półki do grillowania (na przykład na małe hamburgery, pizzę, czy ziemniaczki pieczone), zestawy sztućców do przerzucania jedzenia, czy pokrowce na grille. Wybierając grill gazowy lub elektryczny należy wziąć pod uwagę jego moc i sposób regulacji temperatury. Im wyższa moc tym lepszy grill. Natomiast możliwość dopasowania ciepła sprawi, że możemy przygotować różne potrawy, także te wymagające stałego, ale delikatnego podgrzewania.

Tutaj można tez zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, takie jak półeczka na wkład z drewnem, miejsce do wędzenia, czy szyny do wkładania kratek do grillowania na różnej wysokości. Dobry grill powinien być solidnie wykonany, posiadać dodatkowe akcesoria do kupienia osobno, jak również mieć dobrą moc i stopniową regulację temperatury.

Zamknij