Pizzeria – jak rozpocząć działalność?

pizzerie

Wiele osób marzy o tym, żeby otworzyć własny lokal gastronomiczny. Liczne programy telewizyjne o gotowaniu, jak również spektakularne sukcesy medialne znanych kucharzy sprawiają, że jest szerokie grono zainteresowane powtórzeniem ich sukcesu w branży.

Pizzeria i sukces w branży

pizzerieTaka praca nie jest jednak taka prosta jakby się wydawało. Żeby dojść do wyróżnień gastronomicznych czy prowadzić własny program kulinarny to najpierw potrzeba wiele lat pracować na swoją reputację i swoje nazwisko. Na pewno wiele osób chcę otworzyć własną pizzerię. Pizza jest jedynym z najbardziej popularnych dań w Polsce, więc grono potencjalnych klientów jest spore. Żeby jednak kolejna pizzeria w Toruniu mogła dobrze funkcjonować, przynosić zyski i nie zostać zamknięta po pierwszym roku działalności to trzeba dobrze wszystko zaplanować. Z pewnością ważne jest dobre umiejscowienie lokalu. Z jednej strony można znaleźć dla niego siedzib gdzieś w centrum, na przykład przy toruńskiej starówce, z drugiej gdzieś na obrzeżach. W pierwszej wersji pizzeria jest w miejscu gdzie przechodzi dużo turystów, a obecność innych barów nie przeszkadza. Klient będzie szukał miejsca gdzie znajdzie to co chce. Trzeba się jednak liczyć ze sporą konkurencją. W drugim przypadku konkurencja będzie mniejsza lub żadna. Lokal na przedmieściach sprawi, że dotrze tam mniej klientów, ale mieszkających niedaleko. Można liczyć na stałych klientów, nie na turystów, jak również na niższe koszty wynajmu lub zakupu lokalu.

pizzeriePo wyborze lokalu należy go dobrze wyposażyć. Ważny jest przede wszystkim dobry piec do pizzy. Może to być piec elektryczny, jak również tradycyjny opalany drewnem. Poza tym kuchnia powinna być spora i dobrze wyposażona. Całość musi spełniać wymogi higieniczne, dlatego ważne są zlewozmywaki, dostęp do bieżącej wody, czystość lokalu. Trzeba także zadbać o część pizzerii dla klientów. Warto jest postawić na zdecydowany wystrój pomieszczenia. Może on nawiązywać do klimatu włoskiego, ale nie musi. Krzesła czy fotele powinny być wygodne, tak by gościom dobrze się spędzało dużo czasu w pizzerii. Stoły powinny być wielkościowe dopasowane do samotnych osób, jak również do większych grup, tak by nie trzeba było się kisić, ani pożyczać krzeseł z innego stolika. Można pokusić się o nowoczesne rozwiązania, takie jak menu napisane na ścianie pokrytej farbą tablicową, czy też naklejki ścienne z napisami włoskimi.

Każdą działalność trzeba też zareklamować. Najlepsze będą ulotki reklamowe, jak również lokalne ogłoszenia. Niezbędna jest także strona internetowa, jak również profil w mediach społecznościowych.