Rekomendowana restauracja w Białymstoku z owocami morza

restauracja

Istnieje mnóstwo potraw, które potrafią oczarować jedzącego. Chociaż większość dań przygotowanych jest w domu, w naszym kraju coraz bardziej popularne staje się wychodzenie na miasto po to, aby dobrze zjeść. Mięsożercy nie wyobrażają sobie takiej eskapady bez solidnego burgera wołowego, z kolei wegetarianie postawią na falafela, czyli kotleciki z bobu lub ciecierzycy smażonych zwykle na głębokim oleju.

Jaką restaurację w Białymstoku z owocami morza wybrać?

restauracja Są jednak i tacy, dla których najlepszym rozwiązaniem są owoce morza, czyli przepyszne mięczaki oraz skorupiaki.  Przed wybraniem się do rekomendowanej restauracji w Białymstoku warto przeczytać menu, aby sprawdzić, czy podają tam owoce morza. Na elektronicznej karcie powinny znaleźć się przede wszystkim krewetki – to ulubiony przysmak bardzo wielu osób. Zwykle na talerz kładzie się kilka skorupiaków pieczonych z papryką, masłem czosnkowym czy na przykład sosem mango. Występuje wiele różnych rodzajów krewetek, a największymi z nich są żyjątka zwane tygrysimi. Istnieją także inne dania z tego typu, dlatego warto wyszukać je wcześniej w menu, aby nie być zawiedzionym, że nie ma ich w karcie. Krewetki królewskie, inaczej zwane olbrzymi są doskonałym przysmakiem podawanym często z kremowym risotto, w którym nie powinno zabraknąć białego wina.

restauracja Do krewetek czasami dodawane są również mule, czyli jadalne omułki słodkowodne czy słonowodne. Do nich również pasuje białe wino, więc warto wyszukać je w karcie, aby być przekonanym, że osiągnięta będzie pełnia smaku. Ciekawym pomysłem jest dodanie do muli także innego alkoholu – ouzo. Anyżowy posmak to pozytywna sensacja dla podniebienia, szczególnie jeśli towarzyszy temu rozkosz spożywania pomidorowego sosu. Rekomendowana restauracja w Białymstoku powinna serwować także krążki kalmarów, które fantastycznie pasują do sosu czosnkowego lub słodko-ostrego. Szukając odpowiedniego lokalu, warto zwrócić uwagę również na wystrój wnętrza. Na stronie internetowej restauracji z łatwością znaleźć można zdjęcia i sprawdzić, jak prezentuje się aranżacja. Szukając odpowiedniego lokalu, należy więc wybadać, czy serwuje on kalmary, mule i krewetki – zarówno królewskie, jak i tygrysie.

Do każdego dania pasowałoby coś wypić, a tak się składa, że do owoców morza fantastycznie pasuje wino – w szczególności białe – a także inne trunki. Warto zwrócić uwagę także na sosy, gdyż do krewetek, mule i kalmarów wspaniały będzie dip czosnkowy lub coś pikantnego. Istotna jest oczywiście także aranżacja wnętrza, gdyż powinna pasować do marynistycznych dań lub po prostu być bardzo elegancka.